Ciepła, przytulna atmosfera domu to nie tylko zasługa wystroju wnętrz i dekoracji. Ogrzewanie kominkowe może dosłownie i w przenośni ocieplić każde wnętrze. Ogień i zapach palonego drewna to elementy, których nie da się w żaden sposób zastąpić. Ciepło ognia z kominka doceniają mieszkańcy Skandynawii, którym kominek umila długie zimowe wieczory. Ale kominek to także praktyczne i opłacalne źródło ogrzewania dla całego domu. Co warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na montaż kominka?
Wybór kominków jest bardzo szeroki. W ofercie producentów można znaleźć m.in:
Niezależnie czy zdecydujesz się na tradycyjny czy nowoczesny kominek, warto stosować ekonomiczną technikę spalania. Dzięki mądremu paleniu, ogrzewanie kominkowe może dostarczyć ciepła na co najmniej kilka godzin. Jak palić w kominku, aby dostarczyć wystarczającą ilość ciepła oraz pozbyć się konieczności częstego dokładania drewna?
Idealna ilość użytego drewna sprawi, że kominek stanie się tylko tłem dla codziennego życia, a jego rozpalanie i podtrzymywanie nie będzie zajmować niepotrzebnie dużo czasu. Wystarczająca ilość ognia może zagwarantować nam ciepło w domu i spokój nawet przez kilkanaście godzin. Z kolei zbyt mała ilość drewna może wypalić się zbyt szybko, co wymusi na nas dokładanie opału i częste podchodzenie do kominka. Samemu, metodą prób i błędów, należy sprawdzić jaka porcja drewna będzie idealna dla naszego kominka lub wkładu kominkowego.
Istnieje kilka zasad, które powinno się zastosować przy paleniu w kominku.
Metoda palenia “od góry”, nazywana też paleniem “od głowy”, pomimo tego, że może wydawać się kontrintuicyjna, zyskała międzynarodowe uznanie. Powyższa metoda palenia w kominku polega na odpowiednim ułożeniu drewna w stos na kształt piramidy. Na samym dole kominka, na palenisku, kładziemy najgrubsze polana drewna, a następnie uzupełniamy nasz rosnący stos coraz to mniejszymi i cieńszymi polanami drewna. Aby w pełni zadbać o efektywność palenia, warto ułożyć szczapy drewna naprzemiennie, tak aby stworzyć pierwszą warstwę wzdłuż, a kolejną w poprzek paleniska. Ostatnim etapem tej metody jest położenie rozpałki na samej górze stosu i podłożenie ognia.
Metoda palenia “od góry” zyskuje na popularności. Poniżej przedstawiamy jej zalety:
Metoda palenia “od góry” oprócz swojej efektywności, ma jeszcze kilka atutów. Pierwszy ogień uzyskany za pomocą tradycyjnej metody zazwyczaj brudzi drzwiczki kominka. W metodzie palenia “od głowy” dym unosi się na wystarczającą wysokość, dzięki czemu można cały czas spoglądać przez czyste drzwiczki na wesoło buchający ogień.
Reklama i budowa wizerunku w sieci: widoczni