Palenie w kominku wymaga przestrzegania pewnych zasad. Dotyczy to zarówno rozpalania ognia, jak i jego podtrzymywania, a także czynności, jakie należy wykonać już po spaleniu drewna. Trzymanie się kilku prostych reguł, o których za chwilę powiemy, zapobiega nadmiernemu dymieniu czy gaśnięcia ognia. Dzięki poradom, które znajdziesz w poniższym tekście, palenie w Twoim kominku będzie nie tylko efektywne, ale także bezpieczne. Zarówno dla domowników, jak i środowiska naturalnego. Jak palić w kominku? Jakie są podstawowe zasady?
Jedną z najważniejszych zasad jest stosowanie wyłącznie paliwa zalecanego przez producenta pieca. Należy pamiętać, że kominek nie jest przeznaczony do spalania śmieci, dlatego też nie wrzucajmy do niego byle czego. Spalanie nieodpowiedniego paliwa jest groźne nie tylko dla nas, ale także środowiska naturalnego. Wytwarzamy w ten sposób trujące substancje, które później sami wdychamy.
W przypadku kominków opalanych drewnem ważny jest wybór drewna odpowiedniej jakości. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wilgotność, która nie powinna przekraczać 20%. Zbyt mokre drewno:
Z tego względu dopiero co ścięte drewno nie nadaje się do zastosowania. Wysokiej jakości drewno, przeznaczone na przykład do ogrzewania kominkowego, jest poddawane osuszaniu. Tak, aby jego wilgotność nie przekraczała wspomnianych 20%. Poziom wilgotności wysokogatunkowego drewna to 15-20%.
Istotna jest także wielkość drewna, czyli sposób jego pocięcia. Z jednej strony powinno ono być na tyle małe, żeby zmieściło się we wkładzie kominkowym. Z drugiej jednak strony nie może być też zbyt małe, ponieważ mniejsze kawałki szybciej się spalają. Można przyjąć, że optymalna długość drewna kominkowego to 40-50 cm.
Trudno jednoznacznie określić, ile drewna potrzeba do palenia w kominku. Wszystko zależy od konkretnego przypadku, to jest:
Na ilość zużytego drewna wpłynie także to, w jakim celu go rozpalamy. Czy robimy to w celach ozdobnych, rekreacyjnych, czy może będzie to nasze ogrzewanie kominkowe.
Niezwykle istotne są jednak parametry kominka i zalecenia jego producenta. Każdy piec posiada moc minimalną, przy której powinien pracować. Jej uzyskanie polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii, czyli w naszym przypadku drewna.
Zachowanie odpowiedniej mocy jest ważne, ponieważ pozwala ona utrzymać w komorze paleniska optymalną temperaturę, to jest 300-400°C. To z kolei przekłada się na jakość spalania, które jest wówczas ekonomiczne i ekologiczne.
Kolejne zasady mówiące o tym, jak palić w kominku, dotyczą już samego procesu spalania. Niezwykle istotne jest, żeby do rozpalania ognia nie używać kartonów, gazet, ulotek, opakowań i innych tego typu śmieci. Podczas ich spalania wytwarzają się bowiem trujące opary z farby drukarskiej.
Bardzo istotna podczas palenia w kominku jest odpowiednia regulacja powietrza, ponieważ jest ono niezbędne do spalania drewna. Zbyt mała ilość powietrza prowadzi do nadmiernego dymienia oraz powstawania sadzy. Może także spowodować powstanie szkodliwego tlenku węgla. Dlatego też w trakcie spalania nie wolno odcinać dopływu powietrza! Dopływ powietrza należy zapewnić również w trakcie dokładania drewna.
Pamiętajmy także, żeby regularnie dokładać drewno do kominka. Jeśli będziemy robić to za rzadko, komora spalania za bardzo się wychłodzi.
Zastosowanie się do powyższych wskazówek spowoduje, że proces spalania drewna w piecu będzie przebiegał w prawidłowy sposób – efektywnie, ekologicznie oraz bezpiecznie. Aby tak się jednak stało, należy także pamiętać o zachowaniu czystości, nie tylko kominka, ale również komina.
Reklama i budowa wizerunku w sieci: widoczni